Szászbogácsi Nyári Egyetem, 2019. júl. 28-aug. 5.

Szászbogácsi Nyári Egyetem, 2019. júl. 28-aug. 5.

Hétfőn, augusztus 5-én zárult az első Szászbogácsi Nyári Egyetem. A nyári egyetem témája az erdélyi szászok középkori művészete köré épült. Résztvevői a magyarországi és romániai művészettörténet, építészettörténet és restaurátor képzés egyetemi műhelyeiből kerültek ki (BBTE, BME, ELTE, KRE, MKE, PPKE). Minden tanszékről egy-egy vezető oktató, és három-három hallgató vett részt. A program célja az volt, hogy a hallgatók számára korszerű művészettörténeti, műemléki és restaurátori ismereteket nyújtson. Ennek megfelelően három fő elemet fedett le a program:
• elméleti képzés, előadótermi előadásokkal, melynek tematikája az erdélyi szász művészet történetéhez kapcsolódtak;
• gyakorlati képzés, elsősorban korszerű műemlékes és restaurátori ismeretek elsajátítása céljából – ennek helyszíne a szászbogácsi templom volt;
• tanulmányi kirándulás a környék műemlékállományának tanulmányozására, az elméleti képzés tematikájához szorosan kapcsolódó helyszínekre.

Egyetemünket és művészettörténet szakunkat Kovács Zsolt és Pakó Klára oktatók képviselték hallgatóink, Jánosi Anett, Miklós Mária Réka és Lénárt Tamás részvételével. A nyári egyetemről illusztrált kiadványt tervezünk, amelynek tartalma: a szászbogácsi ev. templom történeti és művészettörténeti bemutatása; a tervezett szászbogácsi műemléki továbbképző és dokumentációs központ programjának ismertetése; 2019-es nyári egyetem bemutatása rövid összefoglalókkal a megvalósult programokról, az elért eredményekről.

A Szászbogácsi Nyári Egyetem megszervezésének elengedhetetlen feltétele volt a szászbogácsi evangélikus templom állagát veszélyeztető javítások elvégzése. A munkálatok a Teleki László Alapítvány szervezésében zajlottak, fedezésükre a magyarországi Miniszterelnökség tetemes összeget ajánlott fel a a Rómer Flóris terv 2019. évi keretéből.
A program további támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alap, Pro Professione Alapítvány, Entz Géza Művelődéstörténeti Alapítvány, Arcus Egyesület

Képes beszámoló itt.